De Abessijn behoort tot de oudste erkende kattenrassen. Er zijn verschillende theoriën over het ontstaan van de Abessijn in Engeland. De bekendste en meest romantische theorie is het verhaal van Zula, de kat met de getickte vacht die voor de vrouw van een officier die gelegerd was in wat destijds Abessinië heette, mee werd genomen naar Engeland. Een andere theorie is die van de importeur van kleine wilde katten met een getickte vacht uit India. Of de getickte vacht nu oorspronkelijk uit Afrika of India afkomstig is, daarover zullen de meningen altijd verdeeld blijven. Feit is dat de wildkleur Abessijn erkend is als ras in Engeland in 1882. De rasbeschrijving is tegenwoordig nauwelijks anders dan destijds. Iets wat tamelijk uniek te noemen is. De Abessijn heeft een ticked tabby vacht, die bestaat uit donkere en lichte haarbandjes, de ticking. De oorspronkelijke kleuren zijn de wildkleur en de sorrel. Bij de wildkleur is de ticking zwart, hetgeen betekent dat de punt van de haar zwart is en aan de basis is de kleur warm rood bruin; bij de sorrel is de ticking hazelnootkleurig en de grondkleur abrikooskleurig. De kleur van de laarsjes op de achterpoten en een aalstreep over de rug tot de staartpunt bepalen de genetische kleur van de kat. Onder fokkers in Engeland aan het begin van de vorige eeuw vonden ook experimentele kruisingen plaats en zo is er toen al een gen voor langhaar in het ras geslopen. Het wilde uiterlijk van de Abessijn is gelukkig bewaard gebleven. Er werden ook Abessijnen geëxporteerd naar Amerika. De langhaartjes die in Amerika werden geboren uit Abessijntjes waren ongewenst en werden zonder veel ruchtbaarheid weggegeven. De kleur sorrel was aanvankelijk ook niet populair. In 1967 wordt een langharige kat met het uiterlijk en de ticking van een Abessijn gevonden in een dierenasiel in Amerika. Deze langharige kat staat aan de basis van de Somali. De eerste Abessijn komt in Nederland in 1961; de eerste Somali in 1979. Hetzelfde jaar waarin de Amerikaanse CFA (Cat Fanciers Association) de Somali erkende. Deze eerste Somali kater was Tigerlily Sir Rodger, een sorrel kater.

De uiterlijke kenmerken en de karaktertrekken van de Abessijn en de Somali zijn identiek met uitzondering van de vachtlengte. De Abessijn en de Somali is een elegante, gespierde en slanke kat, gematigd van postuur en dus niet extreem Oosters qua uiterlijk. Hoog op de poten met een lange staart, breed aan de basis en volbehaard bij de Somali. Het meest exclusief is de getickte vacht. Eén haar van de Abessijn bestaat uit minimaal 4 kleurbandjes, de zogenaamde dubbele ticking. De Somali met zijn halflange vacht kan maximaal 6 kleurbandjes hebben.

De staart, vachtkleur en ticking worden op de show verschillend beoordeeld. Zo krijgt de Abessijn hogere punten dan de Somali en de lagere puntenverdeling wordt bij de Somali gecompenseerd door extra punten voor structuur en lengte van de vacht.